Home The Nursery Openings hours Videos History News Contact                          
Go to the English version
 

    History

 
 
 

 

 

 

 

History: 3 Generaties

De generatie Goris: Hoe is het begonnen?
De familie Goris is in 1790 begonnen met de zaadwinning van de grove den. Eertijds was deze den de belangrijkste houtproducent van ons land bv voor de mijnbouw. In die tijd is er ook een controle van echtheidsgarantie middels de Vereniging van Waarborg.
Op een zeker moment werd de Pinus Corsicana (laricio) in Nederland op de Wouwse Plantage aangeplant. Zijn groei en aanpassing aan ons klimaat bleek geen probleem. Door zijn mooiere groeivorm en betere houtopbrengst dan de grove den, was men spoedig al geïnteresseerd in deze soort.
Mijn opa, J.B. Goris, heeft in 1907 een dennenzaadhandel opgericht aan de Putseweg te Ossendrecht. De zaadwinning kwam van de grove en de Corsicaanse den. Deze laatste den werd geoogst in de gekeurde bossen van de Wouwse Plantage. Deze activiteit werd voortgezet door mijn vader: J. Goris.
In 1983 is er een einde gekomen aan de zaadhandel. Vervolgens heb ik de boomkwekerij van mijn vader overgenomen.

Hier staat Opa Goris in 1936 voor zijn mastplanten. Het gebouw rechts is het ouderlijk huis. Op de achtergrond is de oude eestschuur, van deze schuur kan ook gezegd worden, dat die dateerde uit 1850 en eerst fungeerde als rustplaats/afspanning voor de postkoets. In 1947 heeft mijn vader het bedrijf overgenomen en staat hier tussen de zaaibedden met mastplanten. Naast mij een haag van de nieuwe laurier Prunus`GorisGold`pbr (2013).
» Meer over Opa Goris » Meer over Jef Goris » Meer over Kees Goris